Decoratie

Achter en zijwanden:

 

Om de dieren in het terrarium een veilig gevoel te geven en om te voorkomen dat nerveuze dieren tegen de ruiten gaan springen is het bij de inrichting ook belangrijk om rekening met de achter en zijwanden te houden, ondoorzichtige achter en zijwanden zorgen ervoor dat de dieren makkelijker een rustige plek op kunnen zoeken. Glazen terrariums zijn over het algemeen aan alle kanten van glas. Er zijn verschillende manieren om die glazen wanden te bedekken, zo is er bijvoorbeeld voorbedrukte folie te koop waar bijvoorbeeld foto's van planten op staan, verder kan je natuurlijk de achter en zijwanden aan de buitenkant (met een donkere groene of bruine verf) te beschilderen.
Bij in de winkel gekochte terrariums is de achterwand vaak bedekt met een geperste kurkwand, dit ziet er op zich best wel leuk uit en dieren klimmen er graag in, er is echter een heel groot nadeel aan zo'n kurkwand, ongedierte, bacteriƫn en ziektes kruipen ook in de kurkwand, het beste is dus om de kurkwand te vervangen voor een ander soort achterwand, met takken en lianen is er makkelijk genoeg een andere manier om te zorgen dat dieren kunnen klimmen.
Voor woestijnterrariums is het ook vrij simpel om een mooie achterwand te maken, Leg het terrarium met de achterwand op de grond, lijm nu stukken piepschuim tegen de achterwand (of spuit mooie stukken purschuim op de achterwand) zodat er een mooi natuurlijk effect ontstaat, smeer nu de complete achterwand (dus ook over de pur of piepschuim) in met verschillende lagen tegellijm en maak er een beetje een ruwe wand van, laat dit goed drogen en je woestijnterrarium heeft een mooie natuurlijk uitziende achter (en misschien zij) wand.

 

Klimtakken:

 

Ook de klimtakken moeten beantwoorden aan de behoeften van de dieren. Reptielen met hechtkussentjes aan de tenen (zoals daggecko's) hebben het liefst gladde substraten zoals ruiten, geschild hout of bamboebuizen. Soorten met klauwtjes zoalss veel leguanen en agames) hebben klimtakken met ruwe schors nodig. Voor kleinere terrariums kan je stukken kienhout (veenstobben) of wijnstokken gebruiken, die in elke aquariumwinkel te koop zijn. Het beste kan je de takken zo bijsnijden dat ze in het terrarium vastgespijkerd of gelijmd kunnen worden, eventueel kan je ze ook aan de bodemplaat vastschroeven of in een cementsokkel ingieten.

 

Drinkbakjes en waterbekkens:

 

Elk bakje of bassin om uit te drinken of in te baden moet dagelijks goed schoongemaakt en met vers water gevuld worden. Waarvan ze gemaakt zijn: kunststof, glas, aardewerk, of wat dan ook is minder belangrijk. De afmetingen en de diepte van het bassin kies je afhankelijk van de grootte, de baadbehoefte en de zwemvaardigheid van de dieren. Heb je dieren die graag stromend water drinken, dan kan je water aanbieden in de vorm van een fonteintje of een beekimitatie. Bij dieren die gewoon zijn om de mest in het water achter te laten en dus het bassin sterk vervuilen, moet het bassin (vanaf een bepaalde grootte) op het diepste punt van een rioolafvoer worden voorzijn, dat geldt vooral voor grotere terrariums met groene leguanen, wateragames en reuzeslangen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb