Gifkikkers
Raadgeving vooraf
Zorg dat je alleen dieren houdt die in gevangenschap geboren werden. Ze zijn gewend en minder vatbaar voor ziekten en parasieten. Wildvangdieren houden en kweken moet maar in beperkte mate gebeuren en dan nog door echt gespecialiseerde mensen. Uiteindelijk moeten voldoende dieren beschikbaar zijn voor de serieuze liefhebber.
Liefhebbers mogen niet verantwoordelijk zijn voor de eventuele verdwijning van diersoorten. Waar zij wel verantwoordelijk voor zijn, is voor het welzijn van hun dieren. Die moeten in de beste omstandigheden verzorgd worden.
Lees zo veel mogelijk over kikkers in het algemeen en over gifkikkers in het bijzonder. Die basiskennis zal vergissingen en onnodige slachtoffers bij de dieren voorkomen. Boeken en tijdschriften bevatten goede informatie voor beginners.
Zorg eerst voor een doelmatig ingericht terrarium en voldoende voedseldieren, later pas voor de kikkers.
Vooraf moet je een goed lopende voedselkweek ter beschikking hebben. Bij gifkikkers gaat het in de meeste gevallen om fruitvliegen. Zelf kweken is het goedkoopst en geeft de meeste voldoening. De handel kan een oplossing zijn in noodgevallen. Door voedseldieren in een dierenwinkel te kopen kan men voorzien in afwisseling en inteelt in de kweek vermijden.
Belangrijk is een betrouwbare handelaar te vinden. Door vragen te stellen kom je aan de weet of je te maken hebt met een echte kenner. Ervaren liefhebbers, verenigingen of tentoonstellingen leveren onschatbare ideeën op. Verenigingen plaatsen op het internet uitstekende informatie die verder aangroeit.
1
Over het algemeen moet de temperatuur in de bak, overdag ongeveer 27*C max. zijn, en 's nachts op ongeveer 22*C.min. Deze temperaturen is voor de meeste pijlgifkikkers geschikt. Het meten van deze temperaturen moet ongeveer in het midden van de bak gedaan worden. Als warmtebron kan men gebruik maken van een warmtestraler, deze zijn verkrijgbaar bij de reptielenhandel. Het vermogen is afhankelijk van de grootte van de bak. Tevens moet u een thermostaat in de bak plaatsen, liefst ergens in het midden en uit het zicht. Onder normale huiskamer omstandigheden zal de bak, na opwarmen overdag, 's nachts niet onder de 22*C komen, als dit wel gebeurt, moet men een extra thermostaat plaatsen voor de nachttemperatuur.
2
De luchtvochtigheid moet vrij hoog zijn: 80% tot 100%. Om dit te bereiken, kan men de bak zodanig bouwen, dat er onder het landgedeelte een Waterreservoir is. Dit is te maken met glasstrips, overtrokken met horregaas, hierop turf. Plaats in het watergedeelte een aquarium verwarmingselement, afgesteld op 24*C. Hierdoor zal 's avonds en 's nachts de luchtvochtigheid oplopen tot 100%. Tevens moet er minimaal 1x per dag gesproeid worden. Het sproeien kan men ook automatisch laten verlopen. Een zeer eenvoudig, en goedkoop systeem, wat bij mij al vele jaren prima werkt, is de aanschaf van een autoruitensproeierpomp (ong. fl. 5,- autosloperij). Plaats het zuigpijpje in de, onder de bodem bevindende waterbuffer, en leidt het persslangetje naar boven tegen de bovenste glasplaat. Plaatst een Gardena sproeiertje (hoek 180 graden) a fl5,50, te koop in tuincentra, bij een grote bak 2 sproeiertjes. Sluit het pompje aan op een 12v-1a trafo, die in een elektronische tijdklok zit (1min.schakelbaar). 's Winters sproeit hij b.v. om 10.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds. 's Zomers sproeit hij om 10.00 uur, 15.00 uur, en 20.00 uur. Dit alles moet zo afgeregeld worden, dat er altijd droge en natte plekken voor de kikkers te vinden is. Als men kleine soorten wilt houden (tricolor, ventrimaculates, pumilio) moet men een aantal Bromelia’s in de bak plaatsen, een prima afzetplaats voor eieren. Door de sproeiinstallatie zullen de kelken altijd gevuld blijven, zodat de kikkervisjes kunnen overleven.
3
De verlichting bestaat uit Tl-buizen of PL lampen met de kleuren 82, 83 of 84. Tevens kan men een Grolux lamp plaatsen, voor een goede plantengroei.Ruwweg is de hoeveelheid licht te berekenen op de volgende wijze: Aantal decimeters van breedte x diepte = hoeveelheid watt. Het wattage bij elke decimeter hoogte verhogen met 20%. Per dag moet de verlichting ongeveer tussen de 14 en 16 uur branden. Bij meerdere lampen is het raadzaam elke lamp met een tijdschakelaar te schakelen en hiermee de lampen s'ochtends om het kwartier aan en s'avonds om het kwartier uit te schakelen. Tevens kan men de bak sfeervoller maken door er enkele halogeenspots in te plaatsen.Let wel op dat de kikkers er niet bij kunnen komen i.v.m. warmteontwikkeling, en s'zomers event. Uitschakelen als de bak te warm dreigt te worden.
4
Bij de inrichting van de bak, moet er op gelet worden, dat er voldoende schuilplaatsen voor de kikkers aanwezig zijn. Doe dit wel zodanig, dat er altijd controle mogelijk is (eventueel met een spiegeltje).
5
Bij de bouw van uw paludarium kunt u boven en onder een ventilatiestrook aanbrengen. Een strook van ongeveer 5cm. Over de gehele breedte van de bak is voldoende. Door de warmte in de bak ontstaat zo een natuurlijke ventilatie.Maak de onderste gaasstrook zo dicht mogelijk bij de voorruit, zodat de luchtstroom langs de voorruit gaat en het beslaan hiervan voorkomen wordt. Gebruik fijnmazig gaas, dus nog fijner dan horregaas, omdat kleine fruitvliegen door horregaas kunnen komen. Te gebruiken is bijvoorbeeld gordijngaasband (nylon) te verkrijgen bij de Kwantum. Duurzamer is b.v. alluminium of roestvrijstaal gaatjes plaat, verkrijgbaar bij Miko in Rotterdam of een andere metaalwaren leverancier.
6
Met de planten moet u gaan uitproberen, waar welke plant op de goede plaats staat. Nu volgt een opsomming van planten die in uw bak te gebruiken zijn:
Plant div. Bromelia's |
Plaats verspreid |
Omstandigheden vochtig |
7 1. Het paludarium moet geheel naar wens in orde zijn, zodat er later, als de kikkers er in zitten zo weinig mogelijk aan veranderd hoeft te worden. En de bak moet enkele weken goed aan kunnen slaan. Controleer nieuwe blad en wortelvorming van de planten. 2. Zet enkele weken voor de aanschaf, fruitvliegen kweken op, zodat de nieuw aangekochte dieren direct gevoerd kunnen worden. Als beginner kunt u het beste met wat makkelijke kikkers beginnen, zoals: Dendrobates Auratus, D. Leucomelas, D.tinctorius of Epipedobates tricolor. D. tinctorius en D.auratus zijn vooral bodembewoners, D.leucomelas huppelen door de hele bak heen, en E. tricolor leeft meestal hoger in de planten. Hou daar rekening mee bij aanschaf. Koop niet te veel dieren, maar enkele paartjes, of 1 man en 2 vrouwen per soort. Schaf de dieren aan bij een winkel of kweker die ook informatie over deze dieren kan geven. Let op dat de dieren niet mager zijn, of lusteloos in een hoekje zitten. Kijk of het dier goed op de pootjes staat en geen kromme rug heeft. Vraag de verkoper wat vliegjes in de bak te doen en observeer de dieren. Verpakt de dieren goed, zodat ze niet onderkoeld raken (het zijn tenslotte tropische dieren). Zet het dier met bakje en al (echter zonder deksel) in het paludarium, en gooi er wat fruitvliegen nabij. Hou de dieren de eerste weken goed in de gaten, na enkele weken hebben ze hun plekjes gevonden en laten zich meer zien. Neem af en toe de moeite een stoel voor de bak te zetten, en ga ongemerkt observeren.
Voor de aanschaf van de kikkers moet men 2 zaken goed op orde hebben.
Maak jouw eigen website met JouwWeb