Phelsuma
Phelsuma's zijn kleine hagedissen die behoren tot de dagactieve (diurnale) gekko's. Ze worden gekenmerkt door de afwezigheid van oogleden. Echter, een speciaal vlies beschermt hun ogen en wordt regelmatig schoongemaakt met hun tong. Een tweede belangrijk kenmerk is de kleurenpracht waarmee deze dieren getooid zijn . Voornamelijk groen, rood en blauw zijn in allerlei tinten en vormen aanwezig. De kleuren van een individu kunnen variëren, worden beïnvloed door de gemoedstoestand (stress, paringsdrang, territoriale gevechten, onderdrukking, ...) en doen ook dienst als camouflage. Tot slot beschikken deze gekko's over speciale teenplaatjes die opgebouwd zijn uit zeer kleine lamellen (haartjes) waardoor ze zich kunnen voortbewegen op gladde oppervlakten zoals glas, bamboe, ...
De grootte van phelsuma's kan variëren tussen 6 cm (vb. Phelsuma kely) en 30 cm (vb. Phelsuma grandis). Hun levensverwachting in gevangenschap is afhankelijk van hun grootte en kan variëren van 5 jaar voor de kleinste soorten tot meer dan 30 jaar voor de grootste soorten.
Het verschil tussen man en vrouw wordt voornamelijk gekarakteriseerd door de sterk ontwikkelde femorale poriën en hemipeniszakjes bij de man en de duidelijk ontwikkelde endolymfatische kalkzakjes bij de vrouw. Dikwijls kan er ook onderscheid worden gemaakt op basis van hun kleuren, waarbij mannetjes de mooiste en felste kleurenpalet bezitten . De dieren zijn geslachtsrijp na 6-12 maanden afhankelijk van de soort. Echter, om te kweken wacht men best tot de dieren volgroeid zijn.
De phelsuma zijn oorspronkelijke habitat is gelocaliseerd op en rond het eiland Madagaskar. Naast Madagaskar komen ze voornamelijk voor op eilandengroepen zoals de Comoren, Seychellen, Mascarenen (Mauritius, La Réunion en Rodrigues), de oostkust van Afrika (Phelsuma dubia en Phelsuma parkeri) en de Andaman eilanden (Phelsuma andamanense). Ze leven voornamelijk in palm- en bananenbomen, maar komen soms ook voor op rotsen en gebouwen .
Maak jouw eigen website met JouwWeb