Verlichting

De verlichting:

Licht is eveneens een belangrijke factor bij de verzorging van dieren en planten in het terrarium. De groei en assimilatie van de planten , de fasen van activiteit en rust alsook de voedselopname en de spijsvertering van de dieren , zelfs van nachtdieren: al deze zaken worden bepaald door de lichtsterkte en de wisseling van dag en nacht. De activiteit van dieren word overigings veel sterker beinvloed door de daglengte dan door de warmte. Waarnemingen bij de verzorging van terrariumdieren (bijv. bij landschildpadden , kameleons en baardagames) in het terraria die van het buitenlicht waren afgeschermd hebben aangetoond dat veel reptielen meer op de fotoperiode (dwz. de daglengte) reageren dan op de temperatuur in het terrarium. Staat het terrarium vlak voor een raam , dan laten de dieren zich (ook bij gelijkblijvende temperatuur) niet door het zwakke kunstlicht foppen , maar gaan ze gewoon slapen als de zon daarbuiten ondergaat : en evenzo houden ze in dat geval in de herfst, bij afnemende daglengte, toch op met eten , om zich op de winterrust voor te bereiden. Veel terrariumhouders laten zich wel foppen door hun subjectieve lichtsterktebeleving , en ze geloven dan niet dat de verlichting in hun terrarium met een enkele tl-buis en een gloeipeertje als warmtelamp objectief gezien veel te zwak is.

Lamptypen:

Helemaal mooi is het als medegebruik kan worden gemaakt van zonlicht om het terrarium te verlichten , bijvoorbeeld in een oranjerie, een kas, een trappenhuis, een lichtschacht of gewoon op een vensterbank of onder een dakraam. Voorwaarde is wel dat het terrarium ook bij langdurige directe zoninstraling niet oververhit mag raken voor tropische dieren die ook 's winters veel licht nodig hebben, of in vensterloze ruimtes en kelders moet de vereiste lichtsterkte en lichtkwaliteit via kunstverlichting worden gerealiseerd. De handel biedt rijke keus uit lampen die (eventueel door combinatie) het stralingsspectrum van zonlicht heel aardig benaderen, al kunnen ze het nooit geheel vervangen. Lichtsterkten zoals in regenwouden zijn makkelijk te halen maar de waarden die in woestijnen gemeten worden zijn alle met grote moeite en tegen hoge kosten na te bootsen. Het stroomverbruik zou gigantisch zijn, en in een klein terrarium zouden de benodigde lampen te veel warmte ontwikkelen. Meestal is het ook voldoende als de dieren maar ergens in de bak een plek kunnen vinden waar de natuurlijke lichtsterkte enigszins word benaderd. De licht-en UV-opbrengst van lampen loopt op den duur altijd terug voor de verbruikte energie word steeds minder licht geleverd. Als u lampen gebruikt tot ze stukgaan zijn de afnemende lux-waarden op den duur niet economisch meer, en ook ontoerijkend - vooral voor de planten, maar ook voor overdag actieve terrariumdieren. Daarom moeten lampen altijd na een bepaalde tijd (de nuttige gebruiksduur) worden vervangen, ook al valt de daling van het vermogen vaak nauwelijks op.

Halogeen~gloeilampen:

Bij normale gloeilampen word de bol op de duur zwart door verdamping van de wolfraamdraad bij halogeen~gloeilampen word dat verhinderd door de vulling met halogeengas. Omdat de wolfraamdraad halogeen~kringloop een hoge temperatuur (boven 400 graden) vereist, word de lamp van kwartsglas vervaardigd. Halogeen gloeilampen kunnen veel kleiner gebouwd worden dan gewone gloeilampen daardoor geven ze afhankelijk van de reflectorhoek een meter of minder geconcentreerde lichtbundel. Ze zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. vergeleken met gewone gloeilampen geven ze dubbel zoveel licht bij een 4* zolange levensduur afgifte van veel UV~licht is voor het dagelijks gebruik ongewenst daarom zijn haast alle lampen tegenwoordig gemaakt van glas dat de UV~straling grotendeels tegenhoudt en absorbeerd.

kopspiegellamp of persglaslamp:

De meest gebruikte lampen voor het terrarium zijn dan toch weer de kopspiegellamp of persglaslamp deze lampen verwarmen het terrarium ook zeer goed doordat deze lampen als het ware een lichtbundel naar beneden stralen dus veel (warmte) in ons terrarium. Ik gebruik zelf ook deze verlichting in een terrarium van l*b*h 125*50*100 en wel met 2 spots kopspiegellampen gemonteerd aan het rooster aan de bovenkant van ons terrarium. Voor grotere terraria als onze maten kan je gebruik maken van de persglaslamp deze word veel warmer dan de kopspiegellamp let dan wel op dat u geen gewone fitting kan gebruiken voor deze lamp omdat die kunnen smelten door de hitte die de lamp afgeeft. Gebruik hier het liefst porseleinen fittingen voor deze kunnen hogere temperaturen verdragen dan onze gewone fittingen. Dat zijn ook mijn ervaringen geweest.

UV~Licht:

Over het nut van UV~licht word in kringen van terrariumhouders nog altijd druk gedebatteerd. UV~licht zet de huid aan tot vorming van vitamine D3 welke stof nodig is voor een ongestoorde calciumhuishouding. Dieren die directe zonneschijn mijden zoals bodembewonende regenwouddieren of echte nachtdieren, ontvangen ook in de natuur waarschijnlijk maar weinig of althans zelden UV~licht. Toch liggen ook nachtdieren overdag wel eens in de zon en we verwijzen graag nog eens naar de natuurlijke lichthoeveelheden in de schaduw, Hoeveelheid UV licht die onze dieren binnenkrijgen via de normale terrariumverlichting (gloeilampen en de meeste gewone TL verlichting) Dat geld zeker als die lampen buiten het terrarium worden opgehangen, want uvb licht van gemiddelde golflengte word door de terrariumruiten tegengehouden. In de praktijk blijkt ook dat een geringe dosis uv straling (door middel van speciale TL buizen voor reptielen) ook gunstig uitwerkt

Maak jouw eigen website met JouwWeb